Liefde is begrenzen en begrenzen is liefde

Ivete schrijft voor relatiebemiddeling bureauOnze gastblogger en relatietherapeut Ivete Brito Silva (www.eenliefdevollerelatie.nl) schrijft over de betekenis van liefde en het belang van het stellen van grenzen in relaties. Ze benadrukt de kracht van liefde en de noodzaak om grenzen te kennen en bewaken.

Geschatte leestijd: 2 minuten


Als liefdes- en relatietherapeut zijn de liefde en de liefdesrelatie mijn twee favoriete onderwerpen. Maar waar hebben we het eigenlijk over als we het over dé liefde hebben? Wat betekent liefde? De liefde is eigenlijk zoiets groots en zo puur dat het niet in woorden is uit te drukken. Toch ga ik het proberen te omschrijven: 

  • Liefde kan alleen met het hart worden gevoeld maar het is niet slechts een gevoel. Het is een levenskracht, een bron van energie die in ons huist. Het is onbetaalbaar en tegelijkertijd kost het niets. Liefde is zo krachtig dat het verbindend en helend is   
  • Liefde is wat we zijn. Wij mensen zijn van nature liefdevolle wezens. De vraag is niet of wij liefde zijn, maar of we de liefde in onszelf voelen en of we ermee in verbinding staan
  • Wanneer we liefde van binnen ervaren dan ervaren we die ook in onze relatie met anderen. De liefde stroomt. En het voelt natuurlijk aan om onze liefde te uiten. Onze liefde is zichtbaar in ons gedrag 
  • Tot slot is liefde begrenzen en begrenzen is liefde. Ik leg hieronder uit wat ik hiermee bedoel en wat mijn ervaringen met dit aspect van de liefde zijn. 

Het stellen van grenzen in de liefde

Meer dan eens merk ik dat mijn cliënten denken dat pijn bij de liefde hoort, want dan pas is de liefde echt. Deze aanname is onjuist! 

De pijn ontstaat door één of meerdere van de volgende aspecten: 

  1. Onze emotionele grenzen worden overschreden 
  2. We lopen rond met onuitgesproken behoeften 
  3. Onze verlangens worden niet vervuld. 

Pijn en liefde vormen dus geen team. Het is onze perceptie op een gebeurtenis die de pijn veroorzaakt. We koppelen de emoties die we voelen bij een gebeurtenis die we als vervelend ervaren aan ons beeld van de liefde. Liefde en pijn lijken dan aan elkaar gekoppeld te zijn, maar dit is niet het geval. 

Ivete Brito Silva

…liefde begrenzen en begrenzen is liefde…

Gelijktijdig liefhebben en pijn voelen is onmogelijk. Tijdens onze zoektocht naar ware liefde worden we vaak geconfronteerd met onze innerlijke pijn, onze verlangens en onze grenzen die we nog onvoldoende respecteren. De liefde daagt ons als het ware uit onze grenzen te respecteren. Het stellen van grenzen is een liefdevolle daad voor zowel jezelf als de ander. Alleen zo weet de ander wat jij als een gezonde en liefdevolle actie beschouwt. 

Ook ik heb moeten leren hoe je liefdevol grenzen stelt

Ook ik heb moeten leren hoe je liefdevol grenzen stelt. Ik ben namelijk opgegroeid met het idee dat ik altijd braaf en gehoorzaam moest zijn. Vooral naar ouderen toe. Deze overtuiging heb ik op jonge leeftijd meegenomen naar mijn liefdesrelatie en werkomgeving. Om de harmonie te bewaren ging ik conflicten uit de weg totdat ik ontdekte dat anderen daardoor niet wisten wat mijn standpunt was en waar mijn grenzen lagen. 

Ik kende mijn eigen grenzen niet omdat ik deze nooit had verkend. Toen ik niet langer om dit issue heen kon draaien, besloot ik mijn grenzen te verkennen en oefende ik met het uitspreken ervan. Hoe beter ik werd in het bewaken van mijn grenzen des te groter werd mijn zelfliefde en het respect en de waardering van anderen. Dit was een openbaring voor mij!  

Wat leerde ik tijdens het verkennen van mijn grenzen?

Als jouw date jou op een manier behandelt die niet past bij jouw waarden, wensen en behoeften dan is het aan jou om een keuze te maken hoe hiermee om te gaan. Het is aan jou om dit te bespreken. Het is aan jou om liefdevol grenzen te stellen. Je denkt misschien dat als je geen grenzen stelt maar meebeweegt, je de verbinding en harmonie behoudt. Niks is minder waar! Het interessante aan grenzen stellen is als je het niet doet, je onbewust verwijten naar de ander gaat maken. Zo creëer je juist (meer) afstand tussen jullie.   

Hoe stel je grenzen?

Grenzen stellen vraagt allereerst van je dat je jouw grenzen voelt, ze daarna weet te benoemen om ze vervolgens te bewaken. 

Meer leren over hoe je liefdevol grenzen stelt?

Ik zie nog te veel mensen stoeien met het stellen van grenzen in hun datingsperiode en in hun liefdesrelatie. Daarom breng ik dit thema bewust onder de aandacht, onder andere in mijn boek ‘Ken Jezelf Begrijp de Ander- het geheim van een liefdevolle relatie’. Dit boek komt dit jaar uit. 

Wil je meer leren over hoe je een liefdevolle relatie kunt aangaan en onderhouden? Zie mijn website www.eenliefdevollerelatie.nl voor meer informatie over liefdestherapie en mijn liefdesgeluk aanbod voor singles.

Ivete Brito Silva 

Dé liefdes- en relatietherapeut voor meer (zelf)liefde, begrip en verbinding.