5 Tips om zelf ‘Geschikt’ Relatiemateriaal te worden

Rachelle Robbe, praktijk Robbe Raakt www.robberaakt.nl

In deze blog vertelt onze gastblogger, Rachelle Robbe, hoe je geschikt relatiemateriaal kunt worden door bewust te zijn van patronen uit vorige relaties en angst voor afwijzing te overwinnen, en geeft ze praktische tips voor het opbouwen van een duurzame relatie.

Geschatte leestijd: 6 minuten

‘Leuk voor een paar keer, maar geen relatiemateriaal.’ Het zal maar over jou gezegd worden. En misschien heb je dit zelf ook weleens gedacht over een date. Het is niet wat je wil als je op zoek bent naar een serieuze en stabiele relatie. Maar hoe zorg je er voor dat je de brug slaat tussen daten en iets duurzaams? 

In dit blog geef ik je 5 tips hoe je zelf ‘geschikt’ relatiemateriaal kan worden.  

Het belang van de juiste partner vinden

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het vinden van de juiste zeker niet vanzelfsprekend is. Hoewel een relatie vaak begint vanuit fysieke, mentale en/ of emotionele aantrekkingskracht is dat geen garantie voor een duurzame relatie. Behalve een klik spelen er nog een heleboel factoren mee, zeker wanneer je 35+ bent met meer levenservaring. Deze kan je in positieve zin gevormd hebben, maar heeft je in sommige gevallen ook getekend.

Eerdere ervaringen en de invloed op je nieuwe relatie

Mogelijk projecteer je eerdere ervaringen op je nieuwe partner. Vond je bijvoorbeeld dat je ex nooit rekening met jou hield? Dan zal je het gedrag van je nieuwe partner ook zo interpreteren. Misschien denk je hierdoor dat je altijd de verkeerde personen aantrekt. Wat mensen vaak zeggen na een mislukte relatie is: ‘Zij kan zich niet binden.’ of ‘Hij is emotioneel niet beschikbaar.’

Bewustwording van zelfsabotage en angst voor afwijzing

Het is een natuurlijk mechanisme om de ander aan te wijzen als reden voor het niet-slagen van de relatie. Toch heb jij mogelijk ook een aandeel hierin zonder dat je het doorhebt. Het komt zelfs voor dat mensen onbewust hun relatie saboteren. Vaak ligt hier angst voor afwijzing aan ten grondslag en het idee dat je misschien niet goed genoeg bent. Gedrag dat je dan ziet is: jezelf aanpassen aan de ander, de ander pleasen, afstand nemen of jezelf afsluiten, de ander jaloers maken, enz. 

Bewustwording van zelfsabotage en angst voor afwijzing

Behalve een klik spelen er nog een heleboel factoren mee, zeker wanneer je 35+ bent met meer levenservaring. 

Ook zijn er nog andere factoren die het vinden van een partner kunnen bemoeilijken. Je bent inmiddels gewend aan hoe jij je leven leeft. Je hebt je eigen vrienden, hobby’s en misschien zelfs kinderen inclusief een ex waar je rekening mee houdt. Hierdoor ben je minder bereid om jouw leven te integreren met dat van een ander. Wellicht stuit je daarnaast herhaaldelijk op te grote verschillen tussen jou en de ander. Je kan denken: ik ben nu eenmaal zo. Ik ga me niet aanpassen. 

Authentiek zijn en een diepgaande connectie opbouwen

Groot gelijk: aanpassen is niet verstandig. Volgens mij is het essentieel om in een liefdesrelatie dichtbij jezelf te blijven. Doe je dat niet dan gaat dat op een gegeven moment wringen wat zal leiden tot haarscheurtjes in het contact.
Er is wat mij betreft echter een groot verschil tussen jezelf aanpassen of jezelf ontwikkelen. Niet elk gedrag is een karaktertrek en je kan gedragspatronen die jou niet dienen veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld altijd geneigd bent om de ander tevreden te houden dan kan het helpen om je gedrag eens onder de loep te nemen. 

  • Wat levert dit gedrag jou op? 

Bijvoorbeeld dat de ander blij met je is. 

  • Wat kost het je? 

Dat je jezelf steevast tekort doet en over je eigen grenzen heen laat gaan omdat de behoeften van anderen prioriteit krijgen. 

  • Waarom doe je het eigenlijk? 

Misschien doe je dingen ‘omdat het zo hoort’ of omdat je denkt dat anderen het van je verwachten? Of ben je bang dat de ander jou niet meer ziet staan wanneer je zou zeggen en doen wat je werkelijk wil? 

Besteed bewust aandacht aan de relatie met jezelf. Dit is vooral belangrijk wanneer je jezelf snel kan verliezen in een relatie. Zorg dat je dingen blijft doen die voor jou belangrijk zijn, ga op stap met je eigen vrienden en vriendinnen. Ook als dat betekent dat jullie elkaar hierdoor minder vaak kunnen zien. Voordeel: dit houdt het langer spannend tussen jullie want de momenten samen blijven zo speciaal. 

5 Tips om Zelf ‘Geschikt’ Relatiemateriaal te Worden

  1. Denk eens na over je vorige relaties en dates.

    Hoe was de dynamiek tussen jou en je partner(s)? Wat ging er goed en wat minder? Zijn er patronen in te herkennen en wat was jouw aandeel? Wat zou er voor nodig zijn om het in een volgende relatie anders te doen?

  2. Bepaal je relatiewaarden.

    Wat vind jij belangrijk in je relatie? Denk daarbij verder dan de vraag of jullie dezelfde interesses hebben. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat iemand zijn waardering uitspreekt? Of heb je het nodig dat iemand geregeld affectie toont?

  3. Stel jezelf kwetsbaar op in het prille contact.

    Nee, je hoeft niet bij de eerste date al je sores op tafel te leggen. Maar om een diepgaande connectie op te bouwen is het belangrijk dat je ook laat zien waar je bang voor bent of onzeker over bent. Oppervlakkigheden delen dat kan je met iedereen. Je creëert veiligheid en intimiteit in het contact door samen open en kwetsbaar te durven zijn. 

  4. Besteed bewust aandacht aan de relatie met jezelf.

    Dit is vooral belangrijk wanneer je jezelf snel kan verliezen in een relatie. Zorg dat je dingen blijft doen die voor jou belangrijk zijn, ga op stap met je eigen vrienden en vriendinnen. Ook als dat betekent dat jullie elkaar hierdoor minder vaak kunnen zien. Voordeel: dit houdt het langer spannend tussen jullie want de momenten samen blijven zo speciaal. 

  5. Wees open en eerlijk ook als de ander het niet fijn vindt om te horen. Jouw nieuwe partner kent jou nog niet goed.

    In de fase van het daten probeer je elkaar te leren kennen. Wanneer je woorden bijvoorbeeld niet matchen met wat je uitstraalt dan geef je mixed signals. Jij doet bijvoorbeeld alsof alles oké is vanuit de intentie om de ander niet te kwetsen (EN omdat je conflict-vermijdend bent). De ander zal desondanks opmerken dat er ‘iets’ is maar kan er de vinger niet opleggen. Jouw beste intenties ten spijt, jij wordt hierdoor onvoorspelbaar voor de ander. Dit zal jullie relatie geen goed doen, want zoals gezegd vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Rachelle Robbe,

praktijk Robbe Raakt www.robberaakt.nl 

info@robberaakt.nl 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *