Wat staat tussen jou en ware liefde in

Onze gastblogger en relatietherapeut Ivete Brito Silva (www.eenliefdevollerelatie.nl) schrijft over het vinden van ware liefde en de uitdagingen die dit met zich mee kan brengen. Ze bespreekt de rol van emotionele intelligentie, inzicht in patronen, het omgaan met twijfels, het belang van authenticiteit en zelfliefde in het opbouwen van een liefdevolle relatie.

Geschatte leestijd: 7 minuten

We willen allemaal een liefdevolle en vervullende relatie. Want het is fijn om je leven door te brengen met iemand die je begrijpt, steunt en van je houdt. Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om ware liefde te vinden. Herken je dit? In deze blog bespreek ik wat er tussen jou en ware liefde in kan staan. Daarnaast ontvang je een beknopte checklist, die je helpt te onderzoeken of je geliefde en jij een goede match zijn. Tot slot vind je aan het einde van de blog nog een aantal reflectievragen. 

Het vinden van ware liefde

Je hebt hoogstwaarschijnlijk verschillende pogingen ondernomen om een liefdevolle relatie aan te gaan en/of te onderhouden. Helaas hebben jouw pogingen nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Maar jij geeft niet op. Je blijft het proberen. Je blijft daten. Want je verlangt naar een diepgaande verbinding.

Je hebt je persoonlijke datingprofiel daarom zorgvuldig ingevuld: je interesses, waarden, dromen en doelen. Je hebt een goede baan of bent gepensioneerd, je hebt fijne vrienden en je kinderen, als je die hebt, willen ook dat jij je geluk met iemand kan delen. 

Je hebt eerder iemand ontmoet waarmee het klikte. Jullie vulden elkaar aan en leken perfect bij elkaar te passen. Het voelde als een sprookje dat werkelijkheid was geworden. Maar na verloop van tijd raakte je teleurgesteld, begon je de ander met andere ogen te zien en te twijfelen aan jullie relatie. Die twijfels waren het begin van het einde van de relatie. 

Hoewel je jouw zoektocht naar ware liefde niet opgeeft, vraag je je toch af: waarom lukt het mij nou niet om ware liefde te vinden?

Dé uitdaging in jouw zoektocht naar ware liefde 

De meeste relaties beginnen met een fysieke aantrekkingskracht en het leren kennen van elkaars persoonlijkheden en achtergronden. In deze beginfase ben je misschien nog verblind door verliefdheid en neig je de verschillen tussen jou en de ander te negeren. 

Wanneer de eerste verliefdheid vervaagt, komen de eerste uitdagingen naar boven drijven, waaronder het erkennen van de verschillen tussen jullie. Hoe jij en je geliefde omgaan met die verschillen, bepaalt in grote mate het slagen van de relatie. Zo kunnen onrealistische verwachtingen in de weg staan bij het aangaan en/of behouden van een liefdevolle relatie.

Op het moment dat jullie onderzoeken in hoeverre jullie relatie een kans van slagen heeft, is het aan te raden te bespreken of de verschillen tussen jullie onoverbrugbaar of verenigbaar zijn. Ze zijn verenigbaar als jullie samen kunnen groeien en een relatie kunnen opbouwen, waarin jullie elkaar aanvullen en ondersteunen. Hieronder vind je een beknopte checklist, die je helpt te bepalen of je geliefde en jij een goede match zijn. 

Beknopte checklist voor een liefdevolle relatie

Hoe onderzoek je of jij en de ander een goede match zijn en de verschillen tussen jullie onverenigbaar of een pluspunt zijn? De volgende checklist helpt je hier inzicht in te krijgen. 

 1. Emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie verwijst naar het in staat zijn om emoties te voelen, te begrijpen, te uiten en te gebruiken als innerlijke raadgever. Als dit je gemakkelijk afgaat, heb je een hoge emotionele intelligentie. Dit helpt je empathie te tonen voor een ander. Twee emotioneel intelligente personen zijn in staat op een volwassen manier het gesprek aan te gaan, wanneer sprake is van een meningsverschil, een verschil in behoeften, of een conflict. Het hoeft geen probleem te vormen als jij en je geliefde niet dezelfde mate van emotionele intelligentie hebben, zolang de wil aanwezig is om hierin te groeien en van elkaar te leren. 

 1. Inzicht hebben in je eigen patronen en die van de ander

Ieder mens draagt ervaringen uit het verleden (kindertijd en vorige relaties) met zich mee, en heeft bepaalde patronen ontwikkeld als reactie op die ervaringen. Deze ervaringen en patronen beïnvloeden je mindset en gedrag. Het is daarom waardevol inzicht te hebben in hoeverre ervaringen uit het verleden nog vat op jou en je geliefde hebben. Het komt jullie relatie ten goede wanneer jullie de eigen en elkaars gevoeligheden kennen en wanneer jullie met elkaar bespreken hoe daarmee om te gaan. Tijdens de relatie zullen jullie namelijk ongetwijfeld elkaars gevoeligheden triggeren. Het bespreekbaar maken helpt niet alleen om elkaar beter te begrijpen, maar geeft ook inzicht of jullie in staat zijn elkaar te ondersteunen bij moeilijke momenten. 

 1. De kracht van twijfelen benutten

Twijfelen hoeft niet verkeerd te zijn. Het tegenovergestelde kan zelfs het geval zijn, want twijfels gaan over jouw onderliggende behoeften. Jouw twijfels geven je de kans te onderzoeken wat je diep van binnen belangrijk vindt. Als je twijfelt over een persoon of de relatie, is het belangrijk hierover eerlijk te zijn naar jezelf. Ga voor jezelf na of jouw twijfels worden beïnvloed door pijn uit je verleden, of als ze worden getriggerd door het gedrag van de ander en hoe die jou behandelt. Dit geeft zicht op wat jullie eventueel te overbruggen hebben en of dit haalbaar is. 

 1. Authentiek zijn 

Ondanks dat er overeenkomsten en verschillen tussen jullie zijn, is het belangrijk om bij jezelf na te gaan of jij volledig jezelf durft te zijn bij de ander – of je authentiek bent. Dit betekent dat je je kwetsbaar durft op te stellen tijdens een date, dat je bij je eigen waarden blijft, je wensen en behoeften durft uit te spreken en je grenzen bewaakt. Authentiek zijn betekent ook dat je dicht bij jezelf blijft als je je door de ander niet begrepen of afgewezen voelt. En dat je risico’s durft te nemen in de liefde door een ander een kans te geven. 

Durf je dusdanig authentiek te zijn en een nieuw liefdesavontuur aan te gaan, niet wetende of het uitmondt in een duurzame liefdesrelatie? Als liefdes- en relatietherapeut is mijn uitgangspunt: wat de uitkomst van het daten ook is, als je het liefdesavontuur aangaat, heb je op zijn minst écht geleefd, liefgehad en meer levenservaring opgedaan. 

 1. Van jezelf houden 

In hoeverre hou je van jezelf en respecteer je jezelf? Als je jezelf niet liefhebt, waarom zou een ander dat dan doen? Als je jezelf liefhebt dan straal je dit uit, ben je aantrekkelijker en trek je liefde aan. Heb je weleens tijdens een date afgevraagd of de ander over voldoende zelfliefde beschikt? Het hoeft geen probleem te vormen indien een van jullie (of jullie allebei) nog stappen te maken heeft op het gebied van zelfliefde. Belangrijker is de bereidheid om eraan te werken. 

Reflectie oefening

Nu je de checklist hebt bekeken, wil ik aan je vragen te reflecteren op hoe jij je verhoudt tot de 5 aspecten op de lijst. Beantwoord de onderstaande vragen met: voldoende of ontwikkelpunt.  

Beantwoord de vragen eerst voor jezelf. Desgewenst kun je ze ook aan je geliefde voorleggen. Vervolgens kunnen jullie gezamenlijk de uitkomsten bespreken om meer inzicht te krijgen in hoeverre de verschillen tussen jullie verenigbaar of overbrugbaar zijn.  

 1. In hoeverre benut ik mijn emotionele intelligentie? 
 1. Bekijk ik tijdens het daten in hoeverre de ander emotioneel intelligent is? 
 1. In hoeverre heb ik inzicht in mijn eigen patronen? 
 1. Onderzoek ik tijdens het daten de patronen van de ander? 
 1. In hoeverre benut ik de kracht van mijn twijfels tijdens het daten om te onderzoeken of de verschillen tussen mij en de ander verenigbaar of onoverbrugbaar zijn? 
 1. In hoeverre ben ik authentiek tijdens het daten?
 1. In hoeverre heb ik mezelf lief en respecteer ik mezelf? 

Wil je nog meer inzicht krijgen in wat er tussen jou en ware liefde instaat? Als liefdes- en relatietherapeut help ik je graag obstakels te overwinnen, zodat jij jouw ware liefde kunt ontmoeten. Op mijn website: www.eenliefdevollerelatie.nl vind je meer informatie over wat ik voor jou kan betekenen.