Daten met iemand uit een andere cultuur

Datingbureau Nederland

Onze gastblogger Diana Matenahoru (www.dianamatenahoru.nl )deelt in haar blog inzichten over interculturele relaties. De toename van reizen, internationalisering en online dating vergroot de mogelijkheid van verbindingen met mensen uit diverse achtergronden. Diana legt de nadruk op de waarde van nieuwsgierigheid, begrip en acceptatie van elkaars gewoontes en tradities binnen deze relaties.

Geschatte leestijd: 5 minuten

We zijn allemaal verschillend……een relatie met iemand uit een ander cultuur.

De kans is groter geworden dat je iemand tegenkomt uit een ander land of cultuur. Mensen reizen veel meer of gaan wonen in het buitenland vanwege werk of studie. En vergeet vooral social media en Tinder niet!

Je voelt een klik….en je weet: dit is iemand van wie je meer wilt weten. Dat is top, leuk en het maakt je nieuwsgierig. Dit is ook logisch wanneer je iemand leuk vindt. Dan wil je ook meer weten over de ander. En je wilt ook vertellen over jezelf om te weten of de ander jou ook leuk vindt. Je zoekt naar overeenkomsten en verschillen.

Verkenning van Diverse Achtergronden

De uitdaging bij een interculturele relatie is samen te onderzoeken of en welke nieuwe gewoontes jullie samen kunnen maken.

Eigenlijk zijn alle relaties intercultureel: iedereen is opgevoed binnen een opvoedsysteem met eigen normen en waarden, geloof en tradities. Er is een verschil wanneer je opgegroeid bent in Groningen of Limburg met iemand die in de Randstad is opgegroeid. Ik herinner me nog toen ik als jong meisje uit Breda, werkte in Rotterdam en ontdekte dat daar een hele andere mentaliteit is, terwijl ik gewoon in Nederland ben. Ik vind de Rotterdamse mentaliteit veel directer dan in Brabant. Ben je opgegroeid in een gezin waar veel ruzie is, dan bestaat de kans dat je leert ruzies te vermijden. Ben je opgegroeid waar weinig ruzie gemaakt wordt, dan bestaat de kans dat je niet weet hoe ruzie te maken en hoe ruzie op te lossen.

Een relatie met iemand uit een andere cultuur is bijzonder wanneer je nieuwe dingen ontdekt, die jezelf niet kent. Het is verrassend: “aaahhh….zo doen jullie dat?” Een bekende ontdekking voor niet- Nederlanders die hier komen wonen is de aardappelschiller of de pannenlikker, typische Nederlandse voorwerpen in de keuken. De Nederlandse maaltijd vraagt minder tijd ter voorbereiding dan bijv. bij ons, de Molukse maaltijd. Toen de eerste Nederlandse vriendinnetjes van school bij ons kwamen eten vroegen ze of het nog lang duurde voordat we gingen eten. Het duurt even voordat alles klaar is want de Molukse rijsttafel kent veel bijgerechten. En toen alles op tafel stond was de volgende vraag: moeten we dit alles opeten? En gelukkig vonden ze eten heel lekker!

Begrip en Acceptatie in Interculturele Communicatie

Elkaars gewoontes accepteren doe je door deze te leren kennen: “hoe gaat dat bij jullie”, “hoe doen jullie dat?” Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar je weet dat die gewoonte bij de ander hoort. Wees oprecht nieuwsgierig naar de ander, verdiep je in de belevingswereld van de ander. Stel je vragen zonder vooroordeel. Dan voelt de ander zich uitgenodigd om te vertellen. Wanneer je het beeld duidelijk hebt, dan kan je overgaan naar uitwisseling van elkaars mening.

Het Samensmelten van Culturen in Relaties

De uitdaging bij een interculturele relatie is samen te onderzoeken of en welke nieuwe gewoontes jullie samen kunnen maken. Het begint met simpele gewoontes: partners verdelen de huishoudelijke taken, de bonte was en de witte was worden gescheiden van elkaar in een wasmand gedaan, je respecteert en accepteert dat je partner regelmatig naar de kerk/moskee gaat, je partner heeft minder contact met de familie dan jijzelf. En zo kunnen jullie samen je eigen gewoontes creëren waarin de gewoontes en tradities van de ander niet (helemaal) van tafel worden geveegd.

Communicatie is belangrijk in elke relatie, maar wat als jullie niet eenzelfde moedertaal hebben? Dat is een drempel die met veel inspanning genomen kan worden. Ja, veel inspanning vraagt communicatie sowieso. En liefde overwint heel veel, en daarnaast is het belangrijk om elkaar te begrijpen en te respecteren. En hoe doe je dit in een interculturele relatie? Ik ben 2 talig opgevoed: de Molukse en de Nederlandse taal. En beide talen zitten in mij, in mijn hoofd. Vaak gaat dit goed in gesprek met de ander, ongeacht de taal. Maar soms is er sprake van kortsluiting. Door boosheid, onzekerheid of verdriet kan ik moeilijk de juiste woorden vinden.

Op mijn werk vond ik dat altijd heel vervelend en zei ik maar niets tijdens bijv. een vergadering. Maar ik bleef met een gefrustreerd gevoel in mijn maag zitten. Toen gaf een collega mij een goede tip: zeg het eerst in je moedertaal met alle emoties die erbij horen. Maar dat vond ik te ver gaan om dit in een ruimte met mensen te zeggen die mij niet verstaan. Ik heb een tussenoplossing gevonden door naar buiten te gaan en even hardop te zeggen wat ik denk en voel. Om daarna rustig terug te keren in de vergadering met de juiste woorden in het Nederlands. Het vraagt om inspanning en alertheid van mezelf en de bereidheid van de collega’s om mij deze ruimte te geven.

Cultuur is hoe je met elkaar samenleeft of wilt leven. Sommige manieren zijn duidelijk en andere manieren van samen willen zijn ontdek je tijdens de relatie. Het wordt een pas een probleem wanneer je niet begrepen voelt, of wanneer jij je irriteert aan de ander zonder dit uitgesproken te hebben. Of je merkt aan de ander dat er iets is en dit niet uitspreekt.

In een relatie bepalen jullie samen hoe je met elkaar samen wilt zijn, jullie maken je eigen normen en waarden, jullie maken jullie eigen tradities. Het is een rijkdom van wat jullie meegekregen hebben en samen mogen ervaren.

Veel liefs,
Diana Matenahoru

www.dianamatenahoru.nl