Who is afraid of red and green?

Estimated reading time: 2 minuten

‘Ik wens u nog een prettige reis en vergeet niet naar elkaar te glimlachen en aan een medepassagier te vragen hoe het gaat. Dat doet een aantal mensen goed, zeker in deze tijd.’ Het is 16 december, ruim een week voor kerst als ik de trein uitstap op weg naar huis. Voordat de treindeuren openzwaaien, drukt de conductrice met haar zalvende stem een stempel op het aankomende kerstfeest. Althans, zo interpreteer ik het.

Kerststress

Het kerstfeest vier ik nog ieder jaar één dag alleen. Dit geldt zeker niet voor alle vrijgezellen, maar er zijn er genoeg die niet weten hoe ze die dagen in hun eentje door moeten brengen. Vreemden zoeken elkaar noodgedwongen op social media en dan maar hopen dat iemand niet op het laatste moment afzegt, omdat het een beetje vreemd is. Eind oktober merk ik dat er iets van kerststress begint. Hoe breng ik de kerstdagen dit jaar weer door? Struinend op Facebook kom ik allerlei kerstactiviteiten tegen. Het aanbod is liefdevol en verbindend, maar dat is wel ruim een week voor de feestdagen. Het steekt. Op dé dagen zelf kiezen zij alleen voor hun eigen kringetje.

Fiftyfifty

Sommigen accepteren de situatie, anderen willen graag samen zijn. Ik doe fiftyfifty; traditiegetrouw op Eerste Kerstdag naar mijn ouders en de Tweede Kerstdag alleen. Ik moet nog bezien hoe ik mij 26 december kan vermaken met een film, etentje bij kaarslicht op een tafel gedekt voor mezelf en dat hopelijk in een serene sfeer.

Lichtfeest

Hoor ik Eenzame kerst, dan voel ik de strekking van het lied van André Hazes. Tegelijkertijd zet het alleen- zijn mij stil. Het gaat niet zozeer over een goed gedekte tafel, kerstversiering en vermaak. In mijn beleving is het een lichtfeest, waarbij we ontwaken na het passeren van de donkerste nacht op 21 december. De dagen klimmen gestaag naar het vollere licht. Het is een viering van hoop als je het mij vraagt en dat kun je op verschillende manieren invullen. Ik wens jullie prettige kerstdagen, of je nu samen bent of alleen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *