Dating etiquette

Een deur voor iemand openhouden, een jas aannemen, na afloop de drankjes betalen, een stoel aanschuiven. Je date met de auto ophalen als het regent of stormt. Het zijn galante gebaren die goed scoren tijdens een afspraakje, vooral bij het vrouwelijke geslacht. Of toch niet? Voelt een vrouw zich erdoor gevlijd of is ze daarin juist wat terughoudend? Zijn deze etiquettes van alle tijden?


Ik kan alleen uitgaan van mezelf en ik ben een vrouw. Dus vooruit, ik kan hier wel wat over zeggen.

Over een bezwaarlijke drempel heen

Als je date jouw drankjes betaalt, ga je daar dan op in? Of denk je: “Nee, ik doe dit zelf. We leven in 2024 en ik kan financieel op eigen benen staan.” Of: “Ik wil geen medelijden bij de ander opwekken, omdat ik niet over de financiële middelen beschik die mijn date toevallig wel heeft.” Toch sta ik schoorvoetend toe dat hij aanbiedt mijn drankjes te betalen. Opgeteld gaat het volgens mij toch om al best wat eurootjes.
Soms vraag ik mijn dates of ze het echt niet erg vinden om te betalen. Maar nee, ze doen het graag. Dus ze gaan hun gang maar. Mijn schuldgevoel is daarna vaak wel gekalmeerd.

Zelfstandige vrouw

“Het waait hard, zal ik je ergens oppikken?”, schreef mijn date vlak voor onze tweede afspraak. Iets in mij zei: “Nee, ik blijf de zelfstandige vrouw. Ik waak over mezelf. Ik kijk liever nog even de kat uit de boom.” En dus liet ik mezelf onderweg op de fiets naar de afgesproken plek benevelen en ook weer droogföhnen door de wind. Gelukkig hield mijn mascara het nog droog. Het was toch een eigen keuze? Ik vond het wel fijn dat de man in kwestie mij daarna naar een door hem uitgezocht café leidde en voor de ingang aan mij vroeg of dit bierhuis mij beviel.

Op zijn retour?

Ik bedacht mij: “Als een man je jas aanneemt, is dat niet ouderwets?” In gedachten ging ik terug naar die zeldzame keren dat een man de deur voor me openhield en mij in een jas hielp. Ondanks dat het een gestuntel was om op de tast het armsgat te vinden, voelde ik mij toch door dit gebaar gevlijd; een dame. Dus wat mij betreft, is deze etiquette niet op zijn retour en daarom niet uitsluitend voorbehouden aan
oudere mannen in een colbert en pantalon.


5 Comments

 1. It’s appropriate time to make some plans for the future
  and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or
  advice. Perhaps you can write next articles
  referring to this article. I desire to read more things about it!

 2. Dear Jeanette, Thanks for your comment. If you would like to, you can send your ideas about this item to: info@b-loved.nl. We’d love to hear from you.
  I will do my best to write more blogs on this topic.

  1. Do you want to know something specifically about this topic of dating etiquette? Please let us know by sending an email: klantenservice@b-loved.nl
   Mention the subject: dating etiquette column. Thanks in advance.

 3. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

  1. Thanks for the compliment. That’s good to hear. Are you an expat living in the Netherlands?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *