Niet knap, wel aantrekkelijk

Estimated reading time: 0 minuten

Stel, je bent niet knap volgens de gemiddelde maatstaven. Heb je dan evenveel kans op een leuke date als iemand die lijkt op een fotomodel? Ik sla de stelling hier even helemaal plat. De werkelijkheid is niet zo zwart-wit.

Geswiped

Het lijkt allemaal wel over uiterlijk te gaan bij het vinden van een nieuwe liefde. Profielfoto’s opleuken gaat in een handomdraai. Bij het Tinderdaten bepalen de likes op Tinder of je daar kans maakt op een leuke Tindermatch. Het is eenvoudig om iemand naar links te swipen als het uiterlijk je niet aanstaat. Op Bumble of Tinder zijn singles snel inwisselbaar.

Ben ik mooi genoeg?

Ik heb een jongeman gekend die naar mijn idee knap was; een gave huid, mooie haren, gemiddeld gespierd en toch onzeker over zijn uiterlijk. Het zou kunnen dat zijn teleurstelling in de liefde een grijs filter over zijn mooie verschijning trok. Zelf was ik verliefd op een man die ik aantrekkelijk vond, terwijl anderen hem nu niet per se een schoonheid vonden. Wanneer is iemand knap? Of je verliefde gevoelens krijgt, heeft onder andere te maken met smaak. Je kunt nooit een gebakje maken wat iedereen lekker vindt, heb ik geleerd.

Als je een relatie wilt, maar het lukt niet, dan ga je stiekem denken: ben ik aantrekkelijk, ben ik mooi genoeg? Als single ga ik mij vergelijken met knappe vrouwen in mijn omgeving en die hebben dan toevallig (?) een relatie en kinderen. Zo zijn knappe seksegenoten onbedoeld intimiderend. Er is altijd wel iets aan te merken op jezelf en anderen.

Vergelijken gaat mank, want waar vergelijk je dan mee? Iemand kan nog zo’n mooi uiterlijk hebben, dit zegt niets over het karakter. “Je bent mooi wanneer lacht”, zei iemand mij eens. Bovendien is er altijd wel iets bijzonders op te merken aan het unieke uiterlijk van iemand, als je maar goed kijkt. Niemand is perfect, al lijkt dit soms wel zo.

Toch valt het mij wel op dat knappe mensen bijna nooit single zijn. Uiterlijke voorkeuren en kenmerken zijn voorgeprogrammeerd in de hersens. Het oerbrein selecteert. Bij een vrouw wordt bijvoorbeeld gelet op volle borsten, lippen en brede heupen. Een man is aantrekkelijk als hij een brede kaaklijn en een breed voorhoofd heeft. De symmetrie van je gezicht betekent van oorsprong een gezond nageslacht. Tegenwoordig is het doorgeven van goede genen geen must meer in de zoektocht naar liefde.

Relatiewaarden

Lust wordt eerder opgewekt bij een knappe verschijning, dat is waar. Seks is belangrijk, maar is dat alles in een duurzame relatie? We kennen allemaal de knappe foute man of vrouw en weten hoe zo’n ‘relatie’ eindigt. Relatiewaarden als veiligheid, jezelf kunnen zijn vertrouwen, elkaar accepteren en er voor elkaar zijn. Dat zijn wat mij betreft garanties op liefde voor lange tijd. Uiterlijk trekt aan, maar het innerlijk maakt je verliefd. Uiterlijke schoonheid verdwijnt mettertijd, bij het verschijnen van rimpels in het gezicht en wanneer van alles gaat hangen. Wat overblijft, is het contact en de liefde voor elkaar.

Het is bovendien veilig om bij eenzaamheid te vluchten in een relatie met een knappe man of vrouw. Het ego krijgt dan een oppepper. Toch is dat maar schijn. Want in de pijn, de leegte van het niet bevestigd worden, zit volgens mij in de diepte je onvoorwaardelijke liefde verborgen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *