Meer vrouwen boven de zestig kiezen ervoor langer alleen te blijven

Deze blog gaat over ervaringen van onze matchmakers. Welke trends en ontwikkelingen komen zij in hun werk tegen met alleenstaanden? Het valt hen op dat vrouwen van 60 Plus ervoor kiezen langer single te blijven.

Hoewel mannelijke zestigplussers sneller reageren op contact advertenties dan vrouwen, is het zo dat vrouwen ervoor kiezen langer alleen te blijven als ze ouder zijn. Dit is de ervaring van matchmakers Vanessa Pilloni en Maya Schaareman van B-Loved.

Kritisch

Dat alleenstaande vrouwen van zestig jaar of ouder minder snel een relatie krijgen, heeft verschillende oorzaken. Zo blijven ze langer single, omdat ze kritischer zijn dan mannen. “Terwijl voor een man van 60 Plus een mooie lach bij een vrouw al voldoende kan zijn om het contact aan te gaan”, zegt matchmaker Maya Schaareman. “Een vrouw van 60 Plus is kritischer, want ze heeft meer ervaring opgedaan in relaties”, is de redenering van haar collega Vanessa Pilloni. “Wij horen vaak dat rijpere vrouwen een hoger opgeleide partner zoeken die diepgaande gesprekken met ze voert en interesse in hen toont.”

Verwerkingstijd

Vanessa Pilloni merkt bovendien dat vrouwen een langere verwerkingstijd hebben na een scheiding of overlijden van een partner. “Een man vult zijn leegte sneller met een langere relatie”, zegt ze. “Vrouwen doen er wat langer over dan mannen om de volgende stap te maken.” Maya Schaareman vult haar aan: “Ik heb in de praktijk weleens meegemaakt dat sommige weduwnaars binnen een half jaar behoefte
hebben aan een nieuwe relatie.”

Samenwonen of Latten

“Vrouwen zijn na een scheiding blij dat ze nu hun eigen leventje hebben en ze niet per se met iemand willen samenwonen.” Mannen kiezen eerder voor hokken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dezelfde bevindingen. Naarmate mensen ouder zijn ten tijde van de scheiding, gaan zij minder vaak opnieuw samenwonen en dit geldt sterker voor het vrouwelijke geslacht. Het hebben van inwonende kinderen is daarvan een oorzaak.

Innerlijke balans

Maya Schaareman denkt dat een vrouwelijke zestiger eerst op zoek gaat naar haar innerlijke balans, voordat ze weer opnieuw gaat daten. “Ze willen eerst blij zijn met zichzelf en werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Mannen zoeken dat evenwicht ook in contact met de buitenwereld.” Ze experimenteren met vallen en opstaan.

Onafhankelijk

“Vrouwen zijn zelfstandiger en financieel minder afhankelijk dan vroeger, toen moest je als vrouw wel bij een man zijn om te overleven”, voert Vanessa Pilloni als rede op. “Tegenwoordig is de vrouw meestal onafhankelijker, zodat een relatie voor haar een meerwaarde moet hebben en geen opvulling, maar een aanvulling is.”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *